Wapacha Diversity. La inclusió a través del ball

Qui som

WapachaDiversity és un Club de ball esportiu sense ànim de lucre dedicat a promoure la inclusió de les persones amb discapacitat física i/o intel·lectual a través del Ball esportiu.

WapachaDiversity és entendre que hi ha persones amb capacitats diverses i que totes tenen molt que aportar i molt a dir.
WapachaDiversity lluita per afegir eines a les motxilles dels seus usuaris, cartes perquè en un futur més proper o més llunyà, les puguin jugar… Ensenyem a usar aquestes eines per gestionar el seu dia a dia en diferents situacions. A través de la competició aprenen que la vida, com l’esport, no és la suma d’èxits constants, sinó la suma d’èxits i fracassos dels quals sempre cal treure suc per créixer i sumar.

WapachaDiversity és tolerància, esforç, inclusió, respecte, generositat, cooperació, empatia, igualtat, equitat, pluralisme, i diversitat.

El ball esportiu

El ball esportiu és un esport minoritari reconegut pel Consell Superior d’Esports com a esport a l’abril de 2006, en el qual tenen cabuda diferents disciplines de ball (balls standard, llatí-americans, coreogràfic, hip-hop, etc.), i que té dos vessants: de competició i social que es poden practicar de forma individual, en parella, en grup, i qualsevol d’elles en cadira de rodes. Com a esport té una tècnica tipificada amb unes característiques que ho fan singular: – En la pràctica de parella, proposa igualtat al 100% entre tots dos sexes, de manera que atletes masculins i femenins competeixen davant uns altres de forma simultània i en la mateixa pista de competició. – Està dotat d’unes característiques plàstiques i estètiques peculiars que ho fan atractiu davant el públic que ho segueix.

Una mica d’història

 L’any 2011, Isabel Pérez, Directora de les Escoles de Ball Wapachay presidenta del Club de ball esportiu Wapacha, especialment sensibilitzada amb el tema de la discapacitat, es va obstinar a posar les seves escoles i als professionals que les integraven a treballar de forma altruista per afavorir la inclusió de nens i joves amb discapacitat a través del ball esportiu en el Club que s’honrava a presidir.

 Es tractava d’un projecte tan innovador com ambiciós que es va materialitzar en l’engegada, dins del marc del Club de Ball Esportiu Wapacha (d’ara endavant, WapachaDiversity), club sense ànim de lucre, d’un programa de treball amb un objectiu clar: la inclusió social de discapacitats físics i/o intel·lectuals.

 La idea era aparentment senzilla: preparar parelles mixtes de ball, unint a un noi o noia discapacitat amb un alumne, sense discapacitat, del club de ball i aprendre junts les diferents disciplines de ball esportiu. Des de llavors nens, joves i adults, des dels 5 anys d’edat, aporten el seu temps i esforç com a parelles de ball voluntaris. I nens i joves de tots dos sexes amb discapacitat participen de forma entusiasta en el projecte convertint-se amb el temps en uns ballarins esforçats i plens de talent.

Esport inclusiu vs esport adaptat

 L’esport adaptat consisteix a adaptar una disciplina esportiva, en aquest cas el ball, a les necessitats de les persones amb discapacitat.

 En l’esport inclusiu, en canvi, la persona amb discapacitat practica un esport al costat de persones sense discapacitat: són les persones les que s’adapten a l’esport i no l’esport a elles. Aquesta és l’opció triada per WapachaDiversity.
 L’esport inclusiu, a més d’aportar benefici físic i mental, aconsegueix millorar la qualitat de vida i la inclusió social de les persones amb discapacitat.

 La inclusió ajuda a vèncer la discriminació perquè promou l’acceptació de les diferències

El triangle de l’èxit

 En el projecte WapachaDiversity existeixen tres protagonistes que sumen esforços, que creixen gràcies a la comunicació i que fan possible l’èxit i la continuïtat del treball realitzat.

Objectius

 Reforçar el nostre lema: som diversos però capaços

 Demostrar que l’esforç i la determinació té recompensa
 Reforçar els vincles entre el grup per afavorir la
    socialització i inclusió
 Proporcionar una nova experiència als qui tenen

    poques alternatives

Beneficis per a tots

El ball esportiu, per les seves característiques, presenta tres components fonamentals que combinats construeixen la seva essència: que es practica en parella o en grup (no és un esport individual), l’activitat física i la música. Això fa que els avantatges que es puguin derivar de la seva pràctica, tinguin efectes avantatjosos tant a nivell físic/motor com a psicològic i de relacions humanes.

Metodologia I

 Parelles mixtes de ballarins voluntaris amb nens i joves discapacitats, que practiquen diferents disciplines de ball esportiu

Metodologia II

 Assajos conjunts d’espectacles diversos: integració, col·laboració, acceptació i tolerància

Metodologia III

 I sempre amb un ambient relaxat, distès i propici per establir relacions amb els companys.

Metodologia IV

 Les parelles de ball WapachaDiversity representan per si mateixes un veritable exercici d’inclusió i un clam a l’acceptació de la diversitat.

Àmbit d’actuació

 Comptem amb nois i noies procedents de tota la província de Tarragona

 Som l’únic Club català federat d’aquestes característiques

WapachaDiversity participa sempre que és possible en les competicions organitzades a través de la Federació Catalana de Ball Esportiu, en concret en els Open Diversity, i en altres esdeveniments, tipus exhibició, organitzats en tota la geografia catalana per diferents Escoles de Ball o per altres entitats

WapachaDiversity en Europa

 El bon fer de tots els ballarins Wapacha Diversity i la sòlida trajectòria de la seva presidenta, Isabel Pérez, propicia que sigui convidat a participar en esdeveniments internacionals, on aquesta modalitat de competició està més estesa que a Espanya. (De fet al nostre país és pràcticament inèdita)

 Wapacha Diversity ja ha competit a Holanda en dues ocasions, ambdues participant en el OfficiëleNederlandseKampioensschappen G-Klassers, en els anys 2015 i 2016 i a Lisboa en 2017 en el marc del Portugal Open Championships

 Els nostres ballarins van gaudir d’una experiència plena i enriquidora, premi al seu esforç i dedicació

Com funciona WapachaDiversity

 Oferim una sessió setmanal gratuïta a tots els nostres socis amb discapacitat en la qual participen també els ballarins voluntaris.

 En aquesta sessió es treballa el ball des d’un punt de vista lúdic i s’aprofita per fer assajos quan hi ha a prop un espectacle coral.
 Alguns dels noi/as amb discapacitat aparellats amb ballarins voluntaris competeixen a més en diversos campionats, alguns d’ells puntuables per al rànquing de la Federació Catalana de Ball Esportiu, així com Campionats de Catalunya oficials i reconeguts per l’Escola Catalana de l’Esport. Actualment comptem amb unes 10 parelles estables.

 Els nois que competeixen assisteixen, opcionalment, a dues sessions setmanals de Tècnica de competició i ball sincronitzat. També de manera opcional, la majoria d’ells assisteixen a classes particulars amb les seves parelles. És a dir, han fet del ball la seva opció d’esport.

Assoliments aconseguits

 Primera posició d’una parella del Club WapachaDiversity en els primers Campionats de Catalunya Diversity

 Primera posició en el Campionat d’Holanda G Klassers 2016
 Primera posició d’una parella del Club WapachaDiversity en el Campionat de Catalunya sub 21 i absolut en els anys 2016 i 2017

 Primera posició en el Open Down de Lisboa 2016

Finançament

 Fem exhibicions o espectacles que ens proporcionen donatius de les organitzacions que ens contracten

 Organitzem activitats com vermuts solidaris, concursos o sorteigs mitjançant els quals aconseguim petits ingressos
 Obtenim petits donatius dels pares dels nois participants
 Venem manualitats elaborades pels nostres nois
 Tots els diners recaptats reverteix al 100% en els projectes WapachaDiversity

 Qualsevol ajuda és molt bé rebuda!

Nous reptes

 El principal objectiu de WapachaDiversity a curt i mig termini és créixer: volem arribar a més nois i noies amb discapacitat als quals puguem oferir una alternativa d’esport inclusiu.

 A més, busquem voluntaris, nens o joves que ja sàpiguen ballar o bé vulguin aprendre amb nosaltres per formar part del nostre projecte: desenvoluparan un esport i reforçaran la seva implicació amb la societat
 Volem oferir alternatives per a activitats extraescolars, on es pugui practicar el nostre esport directament en el col·legi per evitar els desplaçaments